Kaisaniemen ala-asteen koulu + Museum of Finnish Architecture

Helsinki 2011-12

Ensimmäisenä isona projektina Rakennetaan kaupunki! sai ensi-iltansa maaliskuussa 2012 Helsingissä. Oopperan esiintyjät, lavastajat ja puvustajat olivat Kaisaniemen ala-asteen koulu  4C. luokkalaisia. Produktiota toteutettiin yhteistyössä Arkkitehtuurimuseon kanssa ja se oli osa Helsinki World Design Capital-vuoden ohjelmistoa. Esitysten lisäksi projektiin liittyi arkkitehtuurikasvatuksellisia työpajoja ja opetusmateriaalia. Museon tilat toimivat myös oopperaprojektin näyttelytilana silloin, kun esitykset eivät olleet käynnissä. Mm. videot Raedon pitämistä kansainvälisist “Musiikkitalo”-työpajoista olivat osa Rakennetaan kaupunki! -näyttelyä. “Musiikkitalo”-työpajoissa lapset ja nuoret ympäri maailmaa tekevät rakennuksen musiikille, musiikin avulla.

Helsingin projektiin osallistuvia henkilöitä olivat Nordinin, Rombachin ja Raedon lisäksi taidekasvattaja Eeva Astala, joka vastasi opetusmateriaalin tuottamisesta sekä työpajojen vetämisestä, visuaalisesta ilmeestä vastaava graafinen suunnittelija Tuomas Kortteinen ja tulevaisuuden instrumentin osaksi oopperaa suunnittellut arkkitehti Tuomas Toivonen.

Lapsiyleisön näkökulmasta Rakennetaan kaupunki! käsittelee arkkitehtuuri- ja ympäristökasvatuksen sekä musiikkikasvatuksen kysymyksiä. Ooppera ja siihen liittyvä ohjattu työpaja vastaavat kansallisen opetussuunnitelman sisältöihin ja tavoitteisiin.

Työpajassa oppilasta kannustetaan pohtimaan oman suhteensa elinympäristöönsä, ilmaisemaan mielipiteitään, ja keksimään tulevaisuutta yhdessä. Toisaalta katsotaan myös historiaan ja tutustutaan oopperan taiteenlajina.

Apurahoista kiitämme Taiteen keskustoimikuntaaSuomen kulttuurirahastoaSuomen Arkkitehtiliitto SAFAaUudenmaan rahastoa sekä World Design Capital Helsinki 2012-hanketta. Yhteistyössä lisäksi What is A? ja Arkkitehtuurimuseo.

Tuotantopäiväkirja: 2011, 2011, 2012, 2012, 2012, 2012, 2012

Opera

Making of by Konsta Väänänen


Photo by Vertti Teräsvuori

Photo by Vertti Teräsvuori
Leave a Comment

Anna palautetta